Veel lagere energiekosten

26 oktober '22

Iedereen weet (helaas) inmiddels wel hoeveel de maandelijkse energierekening voor z'n huidige woning is gestegen. Misschien is dit wel het juiste moment om over te stappen naar een nieuwbouwwoning? 

Met de energieneutrale woningen in de Bangertse Tuin (met energielabel A++++) bespaar je namelijk 100 procent. Dat maakt de keuze om over te stappen op nieuwbouw nog aantrekkelijker. In onderstaande infographics laten we zien wat dit per woningtype maandelijks kan betekenen voor jouw portemonnee.

Verwarmingskosten

Het grootste verschil met nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw is dat er bij nieuwbouw geen gas meer wordt aangesloten. Nieuwbouwwoningen worden voorzien van all-electric- verwarming, bijvoorbeeld via een warmtepomp. Hierbij wordt alleen elektriciteit gebruikt voor het verwarmen van ruimtes en water. Dit wordt op milieuvriendelijke manieren opgewekt zoals zonne-energie, windenergie of warmteterugwinning.

Een ander bijkomend voordeel is dat vanwege goede isolatie in het dak, de gevel en vloer de woning natuurlijk minder warmte nodig heeft om op een constante temperatuur te blijven. En ook dat heeft een gunstig effect op de energierekening! 

Financiële voordelen

Het kopen van een nieuwbouwwoning levert dus niet alleen maandelijks financieel voordeel op, ook bij de aankoop wordt er gekeken naar hoe energiezuinig de woning is. Bij de meeste hypotheekverstrekkers kun je bij een duurzame nieuwbouwwoning meer lenen. Dát is een fijn bijkomend voordeel.

Bij een nul-op-de-meterwoning zoals in de Bangertse Tuin kan dat oplopen tot wel EUR 25.000 extra leenruimte. Je kunt hierdoor een hogere hypotheek krijgen dan bij de aanschaf van een minder duurzame woning. Daarbij kom je met een energiezuinige woning vaak in aanmerking voor een groenverklaring en krijg je duurzaamheidskorting op je hypotheekrente.

2 onder 1 kapwoning

Wanneer een bestaande 2 onder 1 kapwoning energielabel C heeft, kan er gemiddeld 59 procent bespaard worden op verwarmingskosten bij een overstap naar nieuwbouw met een individuele warmtevoorziening.

Bij een energieneutrale woning in de Bangertse Tuin zijn de kosten zelfs 100 procent lager als het gaat om het verwarmen van de woning - wel betaal je nog energiekosten voor gebruik van huishoudelijke apparatuur. 

infographics

Vrijstaande woning

Wanneer een bestaande vrijstaande woning energielabel C heeft, kan er gemiddeld 59 procent bespaard worden op verwarmingskosten bij een overstap naar nieuwbouw met een individuele warmtevoorziening.

Bij een energieneutrale vrijstaande woning in de Bangertse Tuin zijn de kosten ook hier 100 procent lager als het gaat om het verwarmen van de woning - wel betaal je nog energiekosten voor gebruik van huishoudelijke apparatuur. 

infographics

In bovenstaande infographics wordt uitgegaan van een gemiddeld verbruik per woning. Er kunnen geen rechten aan ontleend worden. Voor bestaande bouw geldt een gemiddeld gastarief (tarief juli 2022) van €2,08 per m3 en gemiddeld vastrecht van €19,82 per maand (inclusief 9 procent btw.). Bron: Milieu Centraal & CBS (berekening Nibud, 2022). Voor nieuwbouw geldt all-electric verwarming, zonder aardgas, met een eigen individuele warmte (en koude) voorziening, kWh/jr incl eventuele compenserende opwekking van zonnepanelen per jaar. Bron: NTA 8800.

  Bekijk de woningen
  Meer over de energie-neutrale wonignen