‘We benadrukken de natuurlijke schoonheid in een elegant ontwerp’

14 december '22

Wat vroeger een plek was voor fruitteelt, is nu een prachtige, groene locatie die zich perfect leent voor de ontwikkeling van 16 bijzondere woningen. De Bangertse Tuin bestaat uit vrijstaande woningen, 2-onder-1-kapwoningen en semi-bungalows, allemaal ontworpen door Boparai Associates Architekten. In deel 1 van de serie maakte je kennis met het architectenbureau. Neelu Boparai, directeur en eigenaar, vertelt in deel 2 meer over het ontwerp: “We hebben het landelijke, eigentijdse karakter wat om de tuindersomgeving wordt toegepast in de architectuur verbeeld”.

image alt

Wonen met een landelijk karakter

“De fruitteelt van het verleden is van grote historische waarde. Met dat in het achterhoofd hebben we een verbinding gemaakt van de landelijke fruitteelt met een moderne en robuuste architectuurstijl. We hebben ons laten inspireren door de tuinderswoningen, die typisch zijn voor het landelijke karakter en veel in de omgeving voorkomen. De leidraad voor alle woningtypes is een eenvoudige hoofdvorm, met een traditioneel bouwvolume van één bouwlaag met kap”, vertelt Neelu.

image alt

Moderne tuinderswoningen

Kenmerkend voor moderne tuinderswoningen is het gebruik van rode bakstenen. In het plan zijn 14 woningen uitgevoerd in deze stijl: de 2-onder-1-kapwoningen, semi-bungalows en twee vrijstaande woningen. De detaillering is bescheiden en luiken mogen niet ontbreken. Neelu: “Wat je ziet in moderne architectuur is dat luiken op verschillende manieren ingezet kunnen worden. Vaak zijn het vaste vlakken naast een raamopening, soms een schuivend luik of het bestaat uit afwijkend metselwerk met een reliëf. Daar hebben we mee gespeeld. Bij de 2-onder-1-kapwoningen kozen we ervoor om de luiken in de vorm van het metselwerk met reliëf te maken. Dat effect komt door de slagschaduw van de zon maximaal tot zijn recht. Het geeft daarnaast meer spanning en allure aan de gevel. Bij de semi-bungalows en twee vrijstaande woningen kozen we voor echte luiken."

"Door een reliëf metselwerk in de gevel toe te passen, geven we de woningen elegantie mee. Het metselwerk speelt hier echt de hoofdrol. We hebben hele chique stenen uitgezocht, die oranjerood en warm gemêleerd zijn. Ze hebben een klein beetje een industriële uitstraling, waardoor het echt fantastisch wordt. De steen in combinatie met eenvoudige details en ornamenten maakt hier echt de woning. Dit zijn woningen waarbij je iets langer naar de gevel moet kijken om te zien wat voor rijkdom erachter schuil gaat”, aldus Neelu.

image alt

Robuuste erfwoningen

In de Bangertse Tuin krijgen twee vrijstaande woningen een stoere en moderne uitstraling om het landelijke karakter nog verder te versterken. Anders dan bij de tuinderswoningen worden de robuuste erfwoningen in het antraciet uitgevoerd. “Eenvoud en elegantie zijn de belangrijkste thema’s bij het ontwerp van deze woningen. Als architecten mochten we hier helemaal los gaan. De woningen zijn modern met veel glas. Ze zijn ingetogen en bescheiden maar tegelijkertijd ook open met veel uitstraling. De gevels bestaan uit natuurlijke materialen en hebben een houtlook. Ze zijn aan de voorkant opengewerkt met grote raampartijen. Het glas loopt van het plafond tot de vloer, waardoor je de omgeving naar binnen trekt. Zelfs de tuingevel is op deze manier ingevuld, waardoor je een woning hebt met een gelijkwaardige uitstraling zonder voor- of achterkant. Een enorm alzijdig ontwerp”, vertelt Neelu.

Natuurlijke schoonheid

Waar Neelu het meest trots op in binnen dit ontwerp? “Dat we een elegant ontwerp hebben gemaakt, zonder al teveel poespas. We hebben de natuurlijke schoonheid benadrukt en kracht bijgezet door een aantal elementen toe te voegen. Door goed te kijken naar subtiele nuances en daarop in te spelen, hebben we een mooi ontwerp neergezet!”

Bekijk woningaanbod
  Lees ook het interview met de architect
  Bekijk woningen