
Over de naam 'Bangert & Oosterpolder'
19 oktober '21
De nieuwe wijk (of wijkje) het Klaverveld ligt aan de rand van het Hoornse nieuwbouwgebied de Bangert & Oosterpolder. Dit ruim en groen opgezette gebied is een nieuw deel van Hoorn, net ten noordoosten (fietsafstand) van het historische centrum van deze Noord-Hollandse gemeente. Maar waar komt die naam ‘Bangert’ en ‘Oosterpolder’ precies vandaan?

Bethelhem in de Bangert
De gebiedsnaam is een afgeleide van de oorspronkelijke namen van het gebied waarvan de eerste woningen aan het begin van deze eeuw werden opgeleverd. De ‘Bangert’ is zowel de naam van een buurtschap vlakbij Blokker, als van het oorspronkelijk een fruitteeltgebied in de 17e eeuw tussen Blokker en Westwoud. In het Westfries was een ‘bangert' de benaming voor boomgaarde.
Het is goed mogelijk dat dit ook de boomaarden waren in de buitengebieden van Hoorn en toebehoorden aan het legendarische (vrouwen)klooster Bethlehem. Dit verdwenen klooster komt voor in historische geschriften en heeft in dit tuinbouwgebied gestaan. Recente archeologische opgravingen van het complete kloostercomplex hebben dit bevestigd. Deze opgravingen werden gedaan voorafgaand aan de bouwwerkzaamheden in dit gebied.
En dan de Oosterpolder. Dit is al sinds de 14e eeuw de polder net ten noordoosten van Hoorn en omvat een groot deel van de gemeente Hoorn. En grenst aan de oostkant aan het historische fruitteeltgebied.
Ook de vlakbij gelegen wijk Kersenboogerd (van het NS-station) verwijst naar het rijke fruitverleden van dit gebied. Je vindt hier nog steeds veel fruittelers. En misschien wel een kersenboom in je eigen tuin in Klaverveld?