Wat voor wijk wordt Klaverveld?

3 december '21

Klaverveld is onderdeel van de grotere wijk Bangert & Oosterpolder en ligt net ten oosten van het historische centrum van Hoorn. Op de rand van stad en platteland. Eerder schreven we over het gebied, nu richten we ons op de nieuwe wijk. Wat voor wijk wordt het eigenlijk en wat wordt de sfeer?

 

image alt

Westfries oerlandschap als inspiratie

In een ver verleden vond je net ten oosten van Hoorn een landschap met boomgaarden, kleine langgerekte dorpjes en smalle stroken weiland en veel sloten. Bij het ontwikkelen van Bangert & Osterpolder is dit (gelukkig deels behouden) historische landschap het uitgangspunt geweest voor de nieuwe wijkjes als het Kloosterpark, de Kievitsweide én het Klaverveld.

Nog verder in het verleden was dit een waddengebied waarin de invloed van de getijden groot was en waar je alleen bebouwing vond op de hoge delen langs de watergeulen (kreken). Ook dit Westfriese oerlandschap met kleinschalige bebouwing is een inspiratiebron geweest voor het ontwerp van de structuur van dit nieuwe stukje Hoorn.

image alt

Kleinschalig en dorps

De sfeer van het Klaverveld is kleinschalig en dorps en de woning liggen aan een groene en parkachtige strook die de diverse omringende wijken (gepland, in aanbouw of bewoond) als een ‘kreek’ met elkaar verbindt. Hier kunnen je kinderen heerlijk spelen en kan je zelf lekker wandelen of de hond uitlaten.

Om ervoor te zorgen dat de wijk niet alleen prettig is voor de bewoners, maar ook voor dieren, zullen er in samenwerking met ecologen verblijfs- en nestkasten voor vogels, zwaluwen en vleermuizen worden geplaats. Een klaverveld is immers geen klaverveld als er geen dieren wonen. Hierdoor wordt het Klaverveld ook een veel gevarieerdere wijk op het gebied van flora en fauna. Een grotere biodiversiteit dus. 

image alt

Grote variatie, gevarieerd aanbod

Het Klaverveld is niet alleen een groene (biodiverse) buurt, maar ook een gevarieerde buurt. Met verschillende woningtypen, daken, een grote variatie aan gevelkleuren en -accenten en wisselende rooilijnen. En dat draagt bij aan het speelse en dorpse karakter van het buurtje.

Ook het aanbod van woningtypen in het Klaverveld is gevarieerd. In totaal bestaat het Klaverveld uit 48 woningen, variërend van beneden- en bovenwoningen, rij- en hoekwoningen, 2 onder 1 kapwoningen en een vrijstaande woning. Voor alleenstaanden, samenwoners, kleine en grote gezinnen. 

Het Klaverveld in het kort:

  • 4 benedenwoningen met 1 slaapkamer (50 m2)
  • 4 bovenwoningen met 1 slaapkamer (61 m2)
  • 10 hoekwoning met 3 slaapkamers (112 m2 t/m 130 m2)
  • 23 rijwoningen met 3 slaapkamers (118 m2 t/m 124 m2)
  • 6 royale 2 onder 1 kapwoningen met 3 slaapkamers (131 m2 t/m 144 m2)
  • 1 vrijstaande woning met 3 slaapkamers (163 m2)

  Meer over de plek
  Meer nieuws