Nieuwbouw in Zwaag

Het nieuwe woongebied Bangert en Oosterpolder ligt in de dorpen Zwaag en Blokker, in de gemeente Hoorn, op 10 minuten afstand van het historische centrum. Hier heeft het rijke verleden uit de Gouden Eeuw ruimte gemaakt voor een gouden toekomst. 

Welvarend dorp

In de vaart der volkeren zijn Hoorn, Blokker en Zwaag één gemeente geworden. Toch kent elke plaats zijn eigen historie; met ooit ambachtslieden, scheepvaarders en boeren in de dorpen Blokker en Zwaag en met bestuurders en kooplieden in de stad Hoorn.

Het oorspronkelijke lintdorp Zwaag  werd gesticht in de 13e eeuw, toen er voornamelijk scheepvaarders en ambachtslieden woonden. In 1909 werd de Veiling ‘B. en O.’  opgericht en kwam de kas- en fruitteelt tot bloei, waarna Zwaag een welvarend dorp werd met mooie bedrijven. Typerend is de Dorpsstraat, die hier en daar nog de karakteristieke lintbebouwing toont, met bruggetjes over de sloot naar de boerderijen en woningen. Jaarlijks wordt in Zwaag de mooiste carnavalstocht van ‘boven de rivieren’ georganiseerd.

image alt

Hoorn: genoeg te beleven

Om de hoek ligt het gezellige monumentale centrum van Hoorn, een geliefde plek voor dagjesmensen. Hoorn is een springlevende stad aan het Markermeer, met een rijk aanbod van voorzieningen voor bewoners, ondernemers en toeristen. Hoorn heeft een rijk verleden. De vele, schitterend in stand gehouden monumenten zoals pakhuizen en herenhuizen getuigen van de rijkdom die in de Gouden Eeuw de stad binnenstroomde. Zo is de Hoofdtoren een van de laatste verdedigingswerken van Hoorn die bewaard zijn gebleven.